Start
Fotoalbum
Strik
Strikgalleri
71 gode grunde
Forkortelser
Links
Løst snak
Vævning
Vævgalleri
Spinding
Om mig

 

Om Hør

• Op • artikel om Lise Neergaard • artikel Letrica • Om uld • Om hør • Spindebøger •

Her er en artikel som jeg har ikke kan finde kildehenvisningen på, den er desværre gået tabt.
Jeg mener at det er fra Haandarbejdets Fremmes blad nr. 3/1996 eller fra Husflid nr. 6/1996

Er der nogen der kan genkende denne og evt. kan fortælle mig om hvor den artikel kan være fra, og hvem der har skrevet den???

HØR

„Hørren er menneskets faste ledsager gennem livet. Den giver ham først bleen, dækker ham senere i form af skjorte og går som sådan med ham i graven. På rejser er den ham som sejl til uvurderlig hjælp, der eksempelvis gør det muligt at komme fra Cadix  til Rom på syv dage. Som papir forfiner den hans sjæle- liv og slutter hans livsbane gennem en lægelig recept, en  nekrolog i en avis eller en  dødsdom,."  
 

Således ifølge et teknologisk tysk leksikalt værk. Skrevet i 1800-tallet og gengivet i Ciba-Rundschau, Basel 1944. 
I 1996 har en landmand på Sejrø i Kattegat tilsået og dyrket 4 store marker - med hør. 
Den nysgerrige Københavnerturist får oplyst, at den hør er til olie - ikke til tekstiler. For afgrøder gælder, at hør til olie giver de største EU-tilskud. Det er Europa i arbejde. 

Hør høstes som industrielt olieprodukt til bl.a. medicinal-, farve- og lakindustrien. EU støtter også den tekstile hørproduktion: Sammenslutningen af europæiske hørproducenter, der kalder sig „Masters of Linen", har udskrevet en stor designkonkurrence for yngre europæiske beklædningsdesignere. Hele konkurrencen er finansieret af EU. 
l. præmien er på ikke mindre end 73.000 danske kroner - 50 meter hørlærred og retten til at  fremvise sin vinderkollektion - opsyet i hør - og tilegnet en national „berømthed" - på Milano Collezioni 1997. l. internationale hørbiennale afholdtes i Normandiet i Frankrig sommeren 1996. Sådan ligger landet - eller gør det? De traditionelle hørproducerende lande i Baltikum - Lithauen blandt andet - må  klare sig uden EU-støtte. 
 

Da Berlinmuren falder  (1989) og de baltiske stater pludselig skal stå på  egne ben og konkurrere på et kapitalistisk marked, rejser vesteuropæiske forretningsmænd over Østersøen - tyskere, svenskere og danskere. Butiks- og konfektionskæden Hennes & Mauritz gør store indkøb (til en billig penge) med henblik på egne kollektioner og videresalg i Europa. Og en enkelt dansker, møbelmanden Jørgen Høyer, finder hurtigt vej til Lithauen: HØR. Nyt og aktuelt til de velstående. For natur og økologi er trend - moden dikterer „country living" - hør til dækketøj, linned, gardiner og beklædning. Dette dejlige tekstilmateriale, som krøller og køler, og som kun få ved, hvordan man behandler. PH Stof og Sofa, HØR HER og Paustian i København er blandt de forretninger, der forhandler hør i metermål eller som brugstekstiler og beklædning. 
 

På den jyske hede - i Ikast - ligger en ny virksomhed (startet 1994) Wicha-Tex. Her fremstilles rundstrikkede metervarer i 100% økologisk hør. Med certifikat. Råmaterialet importeres fra Frankrig. Hør bliver således 90'ernes daglige tekstil. Allemandsproduktet i allemandskvalitet. Vi har bevæget os langt væk fra den fine, klassiske kammerdug - kommer den atter på markedet? (Fra Irland eller Belgien?). 
 

Når hørmoden ophører, står vi stadig og mangler de eksklusive kvaliteter til finere håndarbejde: broderi og knipling. Uden egnede materialer ingen udvikling. Ingen nytænkning. Dog - herhjemme har Gunnild Gaardsdal, tidligere forstander på Skals Håndarbejdsskole, været en visionær primus motor i et meget fornemt dækketøjsprojekt allerede i 80'er-ne (omtalt i Haandarbejdets Fremmes blad nr. 4 1984/85). 
 

I hør er designet og fremstillet håndbroderede duge, servietter og dækkeservietter. Broderiet er udført som runer og bogstaver - en dekoration udi visdommens symbolik. Gunnild Gaarsdals dækketøjsprojekt har netop i sommer været udstillet| på ny - på Tekstilforum i Herning. 
 

Den sidste danske hørfabrik lukker i 1960'erne men endnu består et lille hørmuseum: Hørvævsmuseet på Krenkerup. Hørvævsmuseet er et arbejdende museum, oprettet 1993-95 efter direktør Kurt Reindels donation af maskinvævene med tilbehør fra det ophørte Tommerup Væveri. Museet er en selvejende institution uden fast offentlig støtte. 
Det baserer sin økonomi på entreindtægter og salg af tekstiler, fremstillet på museets væve. 
 

Den daglige ledelse og drift varetages af frivillig arbejdskraft. 
Ud over de mange væve- og hjælpemaskiner samt fotomontager om det gamle Tommerup Væveri kan man se gamle redskaber, som på gårdene blev brugt til dyrkning og forarbejdningen af hørren. 
Der er også udstilling af gamle vævearbejder, historiske duge med tilhørende servietter, håndklæder og viskestykker m.v. fremstillet af hør.
Hørvævsmuseet på Krenkerup ligger naturdejligt på Fyn. Der er café og skiftende særudstillinger.

 

Op

Skriv til webmaster @ bentestrik .dk hvis du har nogen spørgsmål eller kommentarer
Husk at fjerne mellemrummene
Jeg vil forsøge at svare dig indenfor 48 timer.